3 gouden tips tegen liefdesverdriet

3 gouden tips tegen liefdesverdriet

Waar je in de liefde op je roze wolk vaak de meest geweldige hoogtepunten beleeft, brengt de liefde ook gigantische dieptepunten met zich mee: liefdesverdriet. We kennen het allemaal wel. Het kan zo overweldigend zijn en je kunt dagen in bed liggen huilen. Niet leuk en het hoort erbij. Maar hoe ga je daar nou mee om, want helaas is hier geen toverspreuk voor. Wij geven je 3 gouden tips tegen liefdesverdriet om de pijn iets te verzachten.

1. Blokkeer je ex(date)
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Nog af en toe elkaar appen hoe erg je er van baalt, helpt je voor geen meter. Erger nog: het zal alleen maar langer duren als je toch nog contact houdt. Je hoeft elkaar niet per se op de app te blokken, maar zorg dat je dan niet meer de foto van je ex ziet en/of gaat bekijken. Het is puur zelfbescherming. Hetzelfde verhaal geldt voor social media. Blokkeren of verwijderen: zorg er in ieder geval voor dat je je ex niet voorbij ziet komen.

Je kunt het een beetje vergelijken met afkicken van drugs. Als een verslaafde wil stoppen en verder wil gaan met zijn leven, gaat het niet helpen om af en toe nog éven een klein beetje te gebruiken. Het is even doorbijten, maar dit helpt je er sneller overheen te komen.

2. Train je mind
Nadat je je ex geblokkeerd hebt, is het tijd om je mind te trainen. Je zal ongetwijfeld vaak gedachten hebben over je ex. Dit is alleen niet zo handig. Regelmatig denken aan wat voor geweldige tijd jullie hadden, zorgt ervoor dat je ex in je hoofd blijft leven. Ik zit een beetje op mijn wijze-uitspraken-stoel, want ook hier schud ik er weer eentje uit mijn mouw: je moet niet te lang in het verleden blijven hangen. Het wordt lastig om je nieuwe leven op te pakken als je in je hoofd nog veel met je ex bezig bent.

Hoe je je mind kunt trainen? Door iedere keer wanneer je merkt dat je weer bezig bent met het denken aan je ex, aan hoe geweldig hij/zij of de relatie was; stop je gedachten. Merk je gedachte op en denk aan iets anders. Lukt dit niet? Zorg dan voor afleiding. Ga iets doen waarbij je je moet concentreren zodat je niet aan je ex kunt denken. Moeten er nog klusjes in huis worden gedaan? Top, die zijn ideaal. Of heb je nog een project dat op wilt pakken? Ga daar dan helemaal in op. Dan verdwijnt de gedachte die je had weer als sneeuw voor de zon. Wat ook super goed werkt is fysiek even helemaal los gaan door bijvoorbeeld te sporten. Dit maakt namelijk ook weer een geluksstofje aan waardoor je je daarna weer beter voelt.

3. Geef het de tijd
Tijd heelt alle wonden (ik kan het niet laten, maar deze wijze uitspraak moést is ook echt gewoon gebruiken). Liefdesverdriet is rot, maar vaak is er geen “snelle” manier om het proces te versnellen. Liefdesverdriet wordt soms gebagatelliseerd, maar het proces komt een beetje overeen met rouwen. En bij mensen die rouwen wordt ook niet gezegd: hup, over, klaar ermee. Nee. Mega cliché, maar geef het de tijd. Je moet door een proces heen.

Ontkenningsfase. Je denkt dat jullie toch weer bij elkaar gekomen en dat dit niet voor altijd is.
Woede. Je bent boos op je ex dat hij/zij je dit heeft aangedaan.
Onderhandeling. Je gaat proberen de relatie toch weer te lijmen
Depressie. Je weet dat het echt niet meer goed komt en dat het echt voorbij is.
Acceptatie. Je hebt geaccepteerd dat het is wat het is en je gaat weer door met je leven.
Wees dus tijdens het verwerken van je liefdesverdriet extra lief voor jezelf. Praat er ook met anderen over om je hart af en toe te luchten en stop het niet weg. Accepteer dat dit erbij hoort en ook weer vanzelf overgaat. En in de tussentijd doe je vooral veel leuke dingen met je vrienden of ben je gewoon lekker veel alleen. Wat goed voelt voor jou op dat moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top