Worden mannen of vrouwen sneller verliefd?

Worden mannen of vrouwen sneller verliefd?

‘When a man loves a woman’ schalt op dit moment uit mijn speakers terwijl ik dit stuk schrijf onder het genot van een gembertheetje. Want ja, ik moet toch een beetje in de mood komen voor een stuk over liefde en verliefdheid. Er wordt vaak gedacht dat vrouwen heel snel verliefd zijn. Zeker met datingapps heerst het idee dat alle vrouwen relaties willen en mannen alleen op zoek zijn naar fun. En ook het aloude stigma dat vrouwen hopeloos romantisch zijn en mannen niet zo snel hun emoties tonen. Maar Marissa Harrison, Amerikaanse wetenschapster, beweert het tegendeel: mannen worden sneller verliefd. Shocking!! Is dit ook echt zo? En zo ja, hoe komt dat?

Harrison ondervroeg voor haar onderzoek, dat gepubliceerd werd in Journal of Social Psychology, 172 studenten naar hun verliefdheden en hoe snel ze tot de conclusie komen dat ze verliefd zijn. De meeste mannen gaven aan dat ze al na enkele weken verliefd waren, terwijl dat bij de vrouwen meestal pas na enkele maanden het geval was. Bovendien toonden de mannen eerder hun gevoelens.

Hoe kan dit?
“Vrouwen blijken veel pragmatischer om te gaan met liefde dan algemeen wordt aangenomen. Ze worden helemaal niet zo halsoverkop verliefd als in de stereotiepe romantische komedies. Dat denken we gewoon, omdat vrouwen in andere omstandigheden sneller hun emoties uiten”, aldus Harrison.

Hoe kan het dan dat mannen sneller verliefd worden? Marissa zegt dat vrouwen minder snel verliefd worden doordat ze meer te verliezen hebben. De oorzaak ligt vaak bij het onbewust bezig zijn met de voortplanting. ‘Vrouwen hebben veel meer te verliezen als ze zich binden aan de verkeerde man, zij zijn namelijk geboren met een beperkt aantal eitjes. Mannen daarentegen produceren miljoenen spermacellen per dag’.

Wat dat betekent? “Als een vrouw zich aan een niet-waardige man bindt, daar zwanger van wordt, maar vervolgens geen hulp van hem krijgt bij de opvoeding van het kind, kost haar dat veel: zowel tijd als eicellen.” Interessante materie, vind ik zelf! Fascinerend hoe onze natuur zo onbewust zijn gang gaat met dit soort processen.

Voor mannen is trouwens een betekenisvolle relatie net zo belangrijk als voor vrouwen volgens Neil Lamont, een psycholoog uit Londen. “En terwijl sociale en culturele normen bepalen dat mannen sterk en flexibel moeten zijn, is het in werkelijkheid zo dat mannen een voldaan gevoel hebben over hun leven wanneer ze diepgaande, liefdevolle relaties in hun leven hebben kunnen opbouwen.” Weten we dat ook weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top